Tavoitteet

Miksi komitea on perustettu

Eurooppalaisen kulttuurin juuret ovat antiikin Kreikassa. Klassisen kauden Ateenassa kukoistivat demokratia, ajattelun vapaus, moninaiset tieteet ja taiteet. Nämä tekijät muodostivat pohjan yhteiselle kulttuuriperinnöllemme.

Akropolis-kukkulan Parthenon on eurooppalaisuuden symboli, aikansa täydellisin rakennus. Se on lumoava nykyisinkin, räjähdysten, tulipalojen ja aarteenmetsästäjien ahneuden raunioittamana.

1800-luvun alussa lordi Elgin ja useat muut länsieurooppalaiset keräilijät varastivat Kreikan veistostaiteen helmiä omiin kokoelmiinsa. Myöhemmin valtaosa töistä päätyi julkisiin museoihin. Näissä museoissa – olivat ne sitten Lontoossa, Pariisissa tai Berliinissä – veistokset ovat kuitenkin vain yksittäisiä näyttelyesineitä vailla sitä kulttuurista merkitystä ja kokonaisuutta, mihin ne voisivat Ateenassa kuulua.

Kesällä 2009 Ateenaan avattu uusi Akropolis-museo tarjoaa näyttelytilan myös niille veistoksille, jotka tällä hetkellä ovat esillä ulkomaisissa museoissa – etenkin Lontoon British Museumissa. Veistoskokoelman yhdistäminen on ollut keskeinen tavoite koko Akropolis-museon suunnittelun ajan.

Suomessa Akropoliin veistosten osia ei tiettävästi ole. Parthenonin veistosten palauttaminen ei kuitenkaan ole vain kreikkalaisten – tai brittien – asia. Mitä laajempi yleiseurooppalainen tietoisuus Parthenonin veistosten merkityksestä ja palauttamisen oikeutuksesta on, sitä painavammin British Museumin on harkittava neuvottelujen käynnistämistä.

Suomen komitea pyrkii edistämään palauttamista mm. järjestämällä seminaareja ja yleisöluentoja sekä pitämällä yhteyttä poliittisiin päättäjiin ja tiedotusvälineisiin.

Keskeisinä perusteina palauttamiselle näemme:

• Periaatteen, että kulttuuriperintö kuuluu alkuperäiseen asiayhteyteensä
• Mahdollisuuden useassa eri kokoelmassa säilytettävien veistosfragmenttien yhdistämiseen
• Parthenonin ja koko Akropoliin erityisaseman eurooppalaiselle kulttuuriperinnölle
• Uuden Akropolis-museon, joka yleiseurooppalaisena museona tarjoaa parhaan säilytyspaikan yhtenäiselle veistoskokoelmalle

Navigaatio

Etusivu Parthenon Komitea Tavoitteet Tapahtumat Artikkelit Jäseneksi Linkkejä Arkisto Yhteystiedot F.A.Q. Esite På svenska In English

Linkkejä

Parthenon International
The Acropolis Museum
Svenska Parthenon-Kommittén
Elginism

Lisää

Sivuinfo

Päivittäjä: Mika Rissanen
Ulkoasu: Saara
Paras näkyvyys: Internet Explorer
Laskuri: